Från och med nu kommer det att bakas Upplandskubb på Ängslyckans Bakeri!

Eftersom Upplandskubb är ett tradiionellt bröd som skall bakas med mjöl från Uppland, samt dessutom väldigt gott, har jag nu fixat lite utrustning, stor kittel och mjölkkannor för att kunna koka Upplandskubb (i vattenbad). Mitt mjöl kommer från Norduppland - närmare besämt Larbo gård.

Jag använder receptet som föreningen Upplandskubbens Vänner (se deras hemsida) tagit fram som ett grundrecept, baserat på intervjuer med äldre erfarna Upplandskubbsbakare och gamla skrivna recept. Brödet och just detta recept processas nu i EU för att få en ursprungsmärkning (precis som Svecia och Falukorv).

Prosessen är lite pysslig och kräver en hel del arbetstid i olika moment. Efter kalljäsning i 8-10 timmar bröden kokas i 4 timmar!!

Jag kommer att lägga ut lite bilder på detta.

Välkomna att komma och prova på söndag den 22 oktober!

20 sep 2013